Friday, September 21, 2012

Where Do You Find Inspiration?


Saya yakin setiap orang perlukan sesuatu yang boleh dijadikan sebagai sumber inspirasi untuk berjaya. Tidak kiralah sama ada dalam bentuk kata-kata, kisah atau pun cerita. Pagi ini saya memang mencari sumber inspirasi untuk diri saya bagi menyiapkan penulisan yang sedang saya tulis. Saya selalu baca blog Aina Emir... dan pagi ini coretan beliau betul-betul memberi inspirasi kepada saya supaya tidak berputus asa.

Antara coretan beliau yang saya ingin kongsikan di sini dan inilah sumber inspirasi saya kini :-

saya akan tulis sahaja sehingga siap. Lepas tu barulah tahu sama ada tulisan kita okey ke tidak, sebab setahu saya, tak ada cara lain yang boleh siapkan apa yang kita hendak tulis itu kecuali untuk menulis terus. Semasa saya mula-mula menulis, saya tak pernah hadir apa-apa bengkel atau kursus, saya main tulis aje. Tapi... kalau ada bengkel, pergilah. Cumanya, sekalipun kita pergi mana-mana bengkel tapi kita masih teragak-agak untuk habiskan penulisan kita, ia akan terus tergendala.

Tentang ilham pula, saya selalu berkata di blog ini dan juga kepada siapa-siapa yang bertanya, jangan tunggu ilham datang pada kita tetapi pergilah mencarinya. Ilham ada merata-rata, tapi kalau kita biarkan, ilham itu akan meresap di angin lalu!


Kalau anda serius nak tulis, tulislah. Jangan tunggu-tunggu. Pastikan anda ada disiplin yang tinggi untuk habiskan penulisan anda. Insya-Allah, bila anda dah suka, mungkin satu hari nanti anda juga akan jadi macam saya, ketagih untuk menulis


Maka... saya akan teruskan penulisan saya itu.... Terima Kasih...:)


No comments: