Wednesday, September 12, 2012

Semangat Patriotik Ayah

Hari-hari baca paper ada cerita mengenai semangat patriotik yang semakin terhakis di kalangan generasi muda kini. Cerita pasal semangat patriotik, mengingatkan saya kepada cerita persiapan raya saya dan keluarga. 

Dua hari sebelum raya mak, adik dan ayah keluar untuk shopping raya. Sedang mak dan adik sibuk membeli barang-barang untuk raya, tiba-tiba ayah menghilangkan diri. Puas mak dan adik menjadi penunggu setia di kereta. Akhirnya ayah muncul dengan membawa satu beg plastik. Adik yang tidak sabar untuk mengetahui apa isi kandungan dalam beg plastik itu terus mencapai beg tersebut. Setelah dibuka... tadaaa... JALUR GEMILANG. Saya dapat bayangkan reaksi adik ketika itu... dan apa yang ada difikirannya sebelum melihat apa yang ada dalam plastik beg itu...:)

Selepas sampai rumah, kami semua termasuklah diri saya sibuk membelek barang-barang yang dibeli dan ayah hilang lagi. Sibuk mak bertanya mana ayah? Kata adik, cuba tengok di luar sana. Oh ayah, sedang sibuk menaikkan jalur gemilang yang dibelinya tadi. Tahun ini juga ayah merupakan salah seorang wakil kampung saya yang menyertai pertandingan perbarisan sambutan hari kebangsaan peringkat daerah di tempat saya. I am proud of you dad. Begitulah semangat patriotik yang ada dalam diri ayah. Semoga semangat ini diwarisi oleh anak-anaknya.

As Malaysian, I am proud I am a Malaysian. Yes, there are good things and bad things in this independent Malaysia, of course I don't like some of the things but which country is perfect. So, there is nowhere else better than Malaysia. 
Thus, I will shout "Merdeka" and "Selamat Hari Malaysia"
And 
Respect our Jalur Gemilang...  :)

No comments: